Google heeft een inkijkje gegeven in zijn project om een ‘zelfbesturende’ auto te ontwikkelen.

Google is al een tijdje bezig met het ontwikkelen van software die een auto zichzelf kan laten besturen. Onlangs werd een filmpje gepubliceerd waarin de laatste vooruitgang in het project wordt getoond.

Radar en laser

De Google-auto maakt gebruik van camera’s, radar, laser en een databank met informatie die is ingewonnen met handgestuurde auto’s. Sinds een jaar ligt de nadruk van het project op het stadsverkeer. Dat is vele malen complexer dan verkeer op de snelweg, zegt het bedrijf.

Daarom laat Google z’n auto kilometers maken door Mountain View, een voorstadje ten zuiden van San Francisco in Californië. De auto rijdt zelfstandig, maar er zit wel een testrijder achter het stuur om in te grijpen als dat nodig is.

Ruim baan voor fietsers

De Google-auto kan inmiddels fietsers en voetgangers herkennen, zelfs als ze van achteren komen. Ook als een fietser zijn hand uit steekt wordt dit opgepikt door de computer – die fietsers als een speciale categorie behandelt. De auto geeft fietsers ruim baan – ze veranderen nog wel eens van gedachten.

Het programma van Google kan kennelijk verkeersborden herkennen - het programma weet waar er werkzaamheden zijn en waar een spoorlijn loopt aan de hand van de verkeersborden.

"Onze software houdt honderden objecten in de gaten, zoals voetgangers, bussen, en zelfs een stopbord van een verkeersbrigadier, of een fietser die aangeeft dat hij afslaat", schrijft Chris Urmson, directeur van het project.

Computer is betere rijder

De gedachte is dat computers betere rijders zijn dan mensen - computers worden nooit moe. En daardoor rijdt de Google-auto zelfs soms door oranje: de computer heeft uitgerekend dat dat veiliger is dan remmen. Ook houdt de Google-auto zich exact aan de maximumsnelheid. Daar hoeft hij niet over te twijfelen, want die staat aangegeven op de kaarten waar hij gebruik van maakt.

In je auto stappen, achteruit gaan zitten, en je wagen het werk laten doen - Google is niet het enige bedrijf dat is gefascineerd door dat toekomstbeeld. Automakers Nissan en Daimler zeggen dat ze per 2020 een zelfbesturende auto op de markt willen zetten. Het is onduidelijke of Google een samenwerking wil aangaan met andere bedrijven - bijvoorbeeld om niet alleen de software, maar een compleet nieuwe auto te ontwikkelen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl